Yaprak Sarması

17:26:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar

Bugünkü tarifim, üzüm yaprağı sarması. Bunun için yaprak hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum. Türkiye'de yaşayanlar yaprak konusunda daha şanslı bu arada... :)

Almanya'da satılan yapraklar genelde çok sert ve tuzlu oluyor. Tuzlu olup olmadığını anlamak için suyunun veya yaprağın kendisinin çiğ olarak tadına bakabilirsiniz. Çok tuzlu ise mutlaka güzelce yıkayıp bir müddet suda bekletmek gerekir. Yaprağınız çok sert ise kaynayan bir dakika süresince suya sokup çıkarabilirsiniz. Veya sıcak suda bir miktar bekletebilirsiniz. Yaprağınız tuzlu ise pişerken tuz ilave etmeyin. Yaprağınız sert ise pirinç içinizi pişirmeden yani çiğ olarak sarabilirsiniz.




 Yaprak Sarması


Malzemeler;

2 su bardağı pirinç

2-3 kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, nane

Limon suyu

1 Demet maydonoz

Yeteri kadar üzüm yaprağı

Zeytinyağı



Yapılışı;

İlk önce soğanlar küp küp doğranır. Yayvan bir tencereye bir çay bardağı zeytinyağı koyulur, doğramış soğanlar ilave edilip bir iki dakika kavrulur. Salçalar ilave edilir, bir iki karıştırılır. Pirinç yıkanır, soğana ilave edilip karıştırılır. İki bardağa yakın sıcak su koyulur, karıştırılır. Ocağın altı kısılır, pirincin suyunu çekmesi beklenir. Pirinç suyunu çekince ocağın altı kapatılır. Tuz ve baharatlar ilave edilir. En son ince kıyılmış maydonoz eklenir, karıştılır.
Yapraklar sudan geçirilir. Dikkatli bir şekilde fazla suyu sıkılır.
Yapraklar birbirinden dikkatli bir şekilde ayrılır. Yaprağın geniş kısmı kendinize bakacak şekilde önünüze koyulur. Sapı varsa
tırnak ile koparılır. Hazırlanmış içten bir tatlı kaşığı kadar koyulur. Daha sonra sağ ve sol yanlardan bir miktar içe katlanır ve rulo yapılır. Bu şekilde sarma içi bitene kadar yapılır.
Sarma pişireceğiniz tencerenin altına üzüm yaprakları yerleştirilir. Arzu eden soğan halkaları da doğrayabilir. Daha sonra sarmalar dizilir. Daha sonra üzerine limon suyu sıkılır. Bir su bardağı zeytinyağı gezdirilir. 1-2 bardak sıcak su koyulur. Ocağın altı açılır. Kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır. Sarmaların üzerine bir pasta tabağı ters bir şekilde koyulur. Tencerenin kapağı kapatılır, kısık ayarda sarmalar pişmeye bırakılır. Ara ara suyu kontrol edilir. Sarmalar pişmeden suyu azaldıysa sıcak su eklenir.
Sarmanın pişip pişmediğini bir tane alınıp kontrol edilir. Piştiğinde ocağın altı kapatılır. Mümkünse bir saat dinlenmeye bırakılır.
Limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.


Not;
Arzu eden üzerine sade su yerine salçalı su da kullanabilir.

Sarmaların üzerine domates, soğan doğranırsa daha lezzetli olur.

Karadeniz yöresinde üzüm yaprağına tevekte denir.

BURADAN lahana tarifime ulaşabilirsiniz.





Buradan videolu  bir şekilde  izleyebilirsiniz. YouTube kanalıma abone olmayı unutmayınız.


Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: