Lahana Sarması

19:28:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar

Lahana Sarması

Beyaz Lahana Sarması



Malzemeler;

1 adet orta boy beyaz lahana

2 su bardağı pirinç

2-3 kuru soğan

Bir demet maydonoz

1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası

Zeytinyağ, tereyağı

Tuz, karabiber, kimyon, kuru nane

Üzerine;

1 kuru soğan

1 çay bardağı kadar zeytinyağı

Bir kaç küçük parça tereyağı

Sumak

1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı

2-3 bardak sıcak su

Tuz

Yapılışı;

İlk önce büyükçe bir tencereye su doldurulur, kaynamaya bırakılır. Lahananın kök kısmı keskin bir bıçak ile kesilip, çıkarılır. Büyük bir leğene soğuk su doldurulur. Kaynayan suya lahana dikkatli bir şekilde koyulur. Eğer lahana çok büyük ise önce dış yapraklarından bir kaç kat dikkatli bir şekilde alınır. Lahananın yaprakları sıcak suda bir iki dakika haşlanıp hemen soğuk suya alınır. Bütün yapraklar haşlandığında, lahana bir süzgece alınır ve süzülmeye bırakılır. Lahana süzülürken içi hazırlanır.
İçi için uygun bir tavaya arzu edilen yağlar alınır. Küp küp doğranmış soğanlar ilave edilir, kavrulur. Daha sonra salçalar eklenir, bir dakika daha kavrulur. Yıkanmış pirinç ilave edilir güzelce karıştırılır, sıcak su ilave edilir, ve yarı pişmeye bırakılır. Suyunu çeken lahana içinin üzerine baharatlar ve ince kıyılmış maydonoz serpilir, güzelce karıştırılır. Ilımaya bırakılır.

Lahana yapraklarının kalın kısmı alınarak kesilir. Yeteri kadar iç alınıp istenilen ebatta sarılır. Lahana yapraklarının kesilen sert kısımları, lahana pişirilecek tencerenin dibine doğranır. Üzerine sarılan lahana sarması dizilir. Sarmanın üzerine bir adet soğan halka halka doğranır. Tuz, sumak ve yağlar ilave edilir. Son olarak salça, sıcak su ile açılır ve dolmaların üzerine gezdirilir. Ocağın altı açılır, kaynamaya başladığında, dolmaların üzerine bir pasta tabağı ters olarak koyulur. Ocağın altı kısılır, tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Ara ara suyu kontrol edilir, suyu azsa ve dolma pişmediyse biraz daha sıcak su ilave edilir. Dolmalar piştiğinde yarım saat kadar dinlendirilir.

Yoğurt ile servis yapılır.

Yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun.

Not;
Servis yapmadan önce üzerine tane karabiber çekilirse çok lezzetli olur.
Arzu eden dolma tenceresinin dibine önce kemikli et koyup bir iki dakika kavurup, daha sonra üzerine dolmaları dizebilir.
Şayet dolma içi ile yaprakların sert ve sarılmayan kısmı kaldıysa, onlardan diğer gün için kapuska yapabilirsiniz.
Dolma içi çok arttı ise bir sonraki kullanım icin derindondurucuya koyabilirsiniz.

Kapuska tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.

Yaprak Sarması tarifime BURADAN ulaşabilirsiniz.





Videolu yapilişini buradan izleyebilirsiniz. YouTube kanalıma abone olmayı unutmayın. 



Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: