İlk önce Kuşkonmaz alırken nerelere dikkat etmek gerekir onu yazmak isterim. Kuşkonmazın makbulü ne çok kalın nede çok ince olanıdır, mümkünse aynı ebatlarda orta kalınlıklarda olanları seçmeli. Taze olduğunu anlamak için iki tane kuşkonmazı bir birine sürtünce gıcır gıcır ses çıkarmalı. Birde kök kısmını kontrol etmek gerekir, çok kurumuş bozulmaya yüz tutmuş olmamalı. Ayni gün kullanmayacaksak nemli biz beze sarıp buzdolabında muhafaza etmeli. Lifli bir sebze olduğu için çabuk kuruyabilir.
Soyma işine gelince; kuşkonmazların uc kısımları en lezzetli yeridir ve bu kısım soyulmaz. Patates soyacağı ile kabuk kalmayacak şekilde soyulur, ve dip kısmından küçük bir miktar kesilir. Kabukları iyi soymazsak yerken ağıza gelir ve yenmez.
Kuşkonmazlar yukarıda anlattığım gibi soyulur. Büyükçe bir tencereye su doldurulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine yeteri kadar tuz, şeker, bir tatlı kaşığı tereyağı ve en son Kuşkonmazlar ilave edilir, haşlanır. Haşlama süresi sizin damak zevkinize kalmış, biz çok diri sevmiyoruz, bir çatal yardımı ile kuşkonmaza batırıyorum yumuşamışsa bana göre tamamdır. Kuşkonmazlar pişerken ayrı bir tencerede, patatesler güzelce yıkanır ve haşlanır. Haşlanan Kuşkonmazlar süzülür, suyu atılmaz, ılıması için bir kenara ayrılır. Bu sırada sos pişene kadar, Kuşkonmazlar soğumaması için ılık fırında veya sıcak tutacak bir kabın içinde bekletilir. Sosu için; Bir küçük tencereye tereyağı koyulur, erimeye başlayınca unu ilave edilir ve topaklanmaması için tel çırpıcı ile karıştırılarak unun rengi hafif dönene kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine soğuk krema ilave edilir ve tekrar hızlı bir şekilde çırpılır. Ayırmış olduğumuz Kuşkonmazın haşlama suyundan istediğimiz kıvama gelene kadar ilave edilir, 1-2 dakika çırpmaya devam edilir. Istediğiniz kıvamı yakaladığınızda bir iki taşım kaynatılır, tuz, karabiber muskat cevizi ile tatlandırılır, ocağın altı kapatılır. Patates ve Kuşkonmaz sos eşliğinde sıcak olarak servis edilir. Üzerine ince kıyılmış maydonoz serpilir.
*Alman müşterilerimden aldığım bir püf noktasida, haşlama suyuna bir kaç damla limon sikmak ve bir dilim ekmek içi ilave etmek.
0 yorum: