Çiçek Çörek

22:19:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar

Çiçek Çörek

Hashaşlı Cevizli Çiçek Çörek

Haşhaşlı Çörek Tarifi







Malzemeler:

500 g un

250 ml ılık süt

1 tane yaş maya

80 g şeker

80 g tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

Içi için:

Haşhaş ezmesi

Haşhaşı inceltmek için sıvıyağı

Iri çekilmiş ceviz

Şeker

Üzerine sürmek için 1 yumurta

Hamur malzemeleri bir kaba alınır ve güzelce bir hamur yoğurulur. Sıcak ortamda yarım saat mayanlanmaya bırakılır.

Bu arada haşhaş hazırlanır. Arzu edilen kadar haşhaş bir kaba alınır. Kıvamı çok katı ise sıvıyağ açılır, sürülür kıvama getirilir.

26-28 cm çapında bir tepsi veya kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serilir.

Mayalanan hamur üçe bölünür. Hamurlar 26 ile 28 cm çapında merdane yardımı ile açılır. Ilk hamur tepsiye yerleştirilir, üzerine bir miktar haşhaş sürülür. Ceviz ve şeker serpilir. 2. Kat hamurda açılır, birinci katın üzerine yerleştirilir, ve tekrar haşhaş, ceviz ve şeker serpilir. Son hamur da tepsinin boyunda açılır ve diğer iki tanenin üzerine yerleştirilir. Daha sonra hamurun üzerine bıçak ile 8 dilim halinde çizikler yapılır ama boydan boya kesilmez.

 Tam ortaya bir metal bir nesne (kapak gibi) yerleştirilir ve yapılan çizikler ortadaki nesneye kadar dilimlere kesilir. (Resimlere bakınız) Kesilen dilimler bir kere kıvrılıp bırakılır. Bütün dilimlere aynı işlem uygulanır. 

Daha sonra dilimlerin geniş tarafına keskin bir bıçak yardımı ile geniş çizikler kesilir. Hamur diliminin sağ ve sol köşesi tutulup alta doğru birleştirilir, sonra hamurun kesildiği yerden dışarıya doğru katları açılır. Bütün dilimlere aynı işlem uygulanır. Daha sonra kalem gibi bir cisim ile dilimlerin kat kat gözüken tarafına bastırılır (resim yardımcı olacaktır), böylelikle katlar daha belirgin olur.

Daha sonra tekrar 20 dakikalığına mayalanmaya bırakılır.

Mayalanan çöreğimizin üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirilir.












* Hamuru tuzlu yapmak isterseniz blog adresimdeki pestolu çiçek ekmeğin tarifini uygulayabilirsiniz.

Pestolu Ekmeğin Tarifini BURADAN bulabilirsiniz.


Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: