Ghee Saf Tereyağı

22:35:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar

Ghee Saf Tereyağı

Saf Tereyağı Tarifi


Malzemeler:


2 kg tereyağ

Tereyağı iri parçalara kesilir büyük, yayvan bir tencereye koyulur. Kısık ateşte tamamen eritilir.



Tereyağı tamamen eridiğinde ocağın altı açılır, yağ bir kere kaynatılır, ve tekrar altı kısılır. Bu esnada yağın üzerinde köpük oluşacaktır, bir kepçe yardımı ile köpükler alınır.



Kısık ateşte 45-50 dakika tıkır tıkır kaynatılır, böylelikle yağın içindeki su tamamen kaybolacak. Ara ara üzerindeki köpükler temizlenir. (Yağı hiç bir şekilde karıştırmıyoruz.) 


Eğer yağın rengi altın sarısı olduysa ve tencerenin dibini görebiliyorsanız kıvamı olmuş demektir. 



Bir süzgecin içine kağıt havlu yerleştirilip yağ süzülür ve istenilen kavanozlara doldurulur.

Ilıyan yağ bir gece buzdolabında bekletilir. Dolapta bekleyen yağ donar ve yemeye hazır hale gelir. İsterseniz serin soğuk bir yerde veya buzdolabında aylarca muhafaza edebilirsiniz. 



Ghee tuzsuz tereyağından elde edilen saf yağdır.
Ben 2kg tereyağından yaptım, siz en az 500g veya daha fazladan yapabilirsiniz.

Yemeklerde en fazla 2 tatli kasigi kullanmaniz kafi gelecektir.

Isıya dayanıkliligi açısından da pişirme yağı olarak tüketilmesi sağlıklıdır. Kolesterolü yükseltmediği gibi son derece de kolay sindirilen Gheeyi bütün sıcak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 

Ghee eritilip baklavanın üzerine döküldüğünde yanık yağ lekeleri oluşmaz. 

Kullanılışı ve Yararları
Zihin fonksiyonları, cilt problemleri, yüksek ateş, kronik ateş, beyin sağlığı, kırışıklık, yaralanma, egzama, bağışıklık güçlendirici, zayıf bünyesi olanları kuvvetlendirmek için, cilt kuruluğu, göz altı torbaları, bağırsak sağlığı ve daha saymakla bitmeyecek birçok konuda şifa kaynağısın. Örneğin; yaz ayında yüzünüz de bir şekilde yara oldu. Yara izi kalmasın diye koruyucu tabaka olarak cilde sürerek kullanabilirsiniz. Çocuğunuz hatta siz ciddi bir kabızlık sorunu mu yaşıyorsunuz. Akşam uyumadan önce bir bardak ılık süt hazırlayın ve içine yarım çay kaşığı ghee koyun. (Bilgi netten alıntı)







Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: